JOULUN HUIPPUTARJOUS

Avaa pelitili ja saat seuraavat huippuedut:

  • 600€ edestä bonuksia
  • 250 ilmaiskierrosta

Lunasta tarjous näin:

1. Avaa pelitili TÄSTÄ.
2.
 Tee talletus ja lunasta ensimmäinen bonus
3. Voita ja nauti!

Tämä on totta: ”Liian hyvä köyhäksi ja työttömäksi”

Tapahtui tuttavapiirissäni. Korkeasti koulutettu ihminen jäi työttömäksi. Plakkarissa yksi akateeminen tutkinto, toinen gradua vaille valmis. Kakkosgradu tosin oli jäänyt yli vuodeksi telakalle, koska kyseinen henkilö oli ollut kokopäivätyössä lähes parin vuoden ajan. Sitten iski rakennemuutos, ylitarjonta alan osaajista ja firman säästölinja. Päähenkilömme huomasi olevansa työtön.

Hän otti yhteyttä työ- ja elinkeinotoimistoon, Kelaan ja ammattiliittoonsa selvittääkseen tilanteensa ja mahdollisuutensa jonkinlaiseen tukeen. Päähenkilömme ajatteli, että tehtyään töitä kesät talvet lähes puolet elämästään hänellä voisi olla mahdollisuus saada yhteiskunnalta apua. Olihan hänkin osallistunut yhteisen apukassan kartuttamiseen tekemällä töitä ja maksamalla veroja useiden vuosien ajan.

Yksi viime aikojen eniten hehkutettuja työllistämistoimenpiteitä on se, että ansiosidonnaista päivärahaa saava työtön voi opiskella.  Aikaisemmin ihmisen piti olla joko täysin työtön tai päätoiminen opiskelija. Oikeutta päivärahaan ei ollut,  jos halusi suorittaa kesken jääneet opinnot loppuun sen sijaan, että odottelisi tilanteen muuttumista kotona. Epäkohta korjattiin pitkän väännön jälkeen, ja poliitikot mainostivat, miten hyviä tekoja he ovat tehneet työttömien hyväksi. Niinpä päähenkilömme oli toiveikas. Hänen menneisyytensä oli todistettavasti moitteeton ja todisti hänen olevan ahkera ja motivoitunut ihminen.  Tietenkin tällaisella ihmisellä on oikeus väliaikaiseen yhteiskunnan tukeen. Nämä ihmisethän me haluamme kouluttaa ja nopeasti työelämään.

Sankarillemme kävi kuitenkin huonosti. Työvoimaviranomaisten mukaan hän ei voi saada oikeutta sekä nostaa päivärahaa että saattaa opintonsa loppuun, koska hänellä on mennyt aikaisemmin liian hyvin. Virkailjan mukaan toisen tutkinnon viimeistely on tarpeetonta, onhan päähenkilömme todistettavasti työllistynyt jo aikaisemmmin ilman sitäkin. Sillä ei virkailijan mielestä ollut merkitystä, että tilanne henkilön alalla on synkistynyt merkittävästi ja valoisasta menneisyydestään huolimatta hän on nyt työtön. Onhan hänellä ollut rahaa ja töitä aikaisemmmin. Myös sankarimme akateemisuus katsottiin negatiiviseksi seikaksi. Tukea olisi kuulemma helpompi saada, jos hän olisi keskeyttänyt opinnot vaikkapa ammattikoulun LVI-linjalla. Mitäs haaveilit akateemisesta asiantunijatyöstä, virhe!

Yhteiskuntamme katsoo siis kannattavammaksi tukea niitä työttömiä, jotka eivät ole liian kunnianhimoisia ja ahkeria. Tukea heruisi, jos päähenkilömme ei olisi raatanut niska limassa viimeistä 12 vuotta ja suorittanut samanaikaisesti kahta vaativaa tutkintoa. Kaikenkarvaisten työryhmien muistioissa peräänkuulutetaan jatkuvasti koulutusta, innovaatioita, asiantuntijuutta ja ahkeruutta. Todellisuuus kuitenkin lyö rätillä kasvoihin.

Sankarimme päätti tehdä gradunsa nollatuloilla, koska hän haluaa saattaa keskeneräiset asiat loppuun. Lisäksi hän tietää saaneensa yhteiskunnalta ilmaisen, todella korkean koulutuksen, ja tuntisi syyllisyyttä, jos hän jättäisi leikin loppuvaiheessa kesken.  Hän ei saa opintotukea, koska tienasi liikaa alkuvuonna, jolloin ei osannut varautua työttömyyteen. Hän ei saa työttömyyskorvausta, koska päätti viimeistellä gradunsa. Ammattiliitto sen sijaan armahti hänet jäsenmaksuista ja lupasi, että köyhyydessä kärvistelty opiskelujakso ei tule vaikuttamaan hänen ansiosidonnaisen päivärahansa tarkastelujaksoon, vaan korvaus lasketaan työttömyyttä edeltäneiden tulojen perusteella. Hieman aurinkoa risukasaan.

Summa summarum. Meillä on varaa tukea ammattikoulun keskeyttäneitä, kotisohvalla makoilevia käveleviä syrjäytymispommeja, jotka eivät ole kartuttaneet yhteiskuntamme turvakassaa yhtä paljon kuin ne, jotka ovat käyneet töissä teini-ikäisestä asti. Kaikkein pahinta, mitä ahkera ihminen voi itselleen tehdä, on hankkia korkea koulutus. Silloin ihminen jää hädän hetkellä aivan yksin, koska hänen ajatellaan pärjäävään muutenkin.

On raskasta olla vuodesta toiseen vahva ilman oikeutta olla välillä heikko. Mutta vahva pitää näköjään olla, jotta toiset saisivat olla heikkoja koko elämänsä ajan, edes yrittämättä voimistua ja karaistua. Voin vain kuvitella, miten paljon päähenkilöämme motivoi maksaa veroja sitten joskus, kun hän taas pääsee tienaamaan.

OTA TÄSTÄ 600€ edestä bonuksia
Ota tästä 600€ edestä bonuksia