JOULUN HUIPPUTARJOUS

Avaa pelitili ja saat seuraavat huippuedut:

  • 600€ edestä bonuksia
  • 250 ilmaiskierrosta

Lunasta tarjous näin:

1. Avaa pelitili TÄSTÄ.
2.
 Tee talletus ja lunasta ensimmäinen bonus
3. Voita ja nauti!

Venaa rauhassa

Myöhästyneitä palavereja, pitkäksi venyviä kotimatkoja, loputtomiin venyviä deadlineja. Hammasten kiristelyä, kiroilua ja katteettomia lupauksia. Kuva suomalaisesta työelämästä? Ehei, vain pala arkitodellisuutta, jota arvoisa Valtion Rautatiet meille taas tänä talvena tarjoilee. Junat ovat myöhässä milloin sähkökatkosten, ohjausjärjestelmän ongelmien, ratapihan tukkoisuuden tai jäätyneiden raiteiden vuoksi. Routavauriot hidastuttivat junia vielä kesällä, ja syksyllä kiusasivat raiteisiin tarttuneet märät lehdet. Keväällä junat myöhstyvät varmaan siitepölykauden vuoksi. Huhut kertovat tonttujen ja Petteri Punakuonon hämmentäneen veturinkuljettajia jouluna, mikä aiheutti pyhien myöhästelysuman.

Selityksiä tuntuu piisaavan enemmän kuin todellisia ratkaisuyrityksiä pitkään jatkuneeseen ongelmaan. Ainoa VR:n tarjoama ratkaisuehdotus hakee vertaistaan surkeudessaan: karsitaan pääkaupunkiseudun lähijunavuoroja. Palvelu ei siis töki, kun ei enää ole palvelua, joka voisi tökkiä. Ideasta tulevat mieleen Neuvostoliiton kuulustelukeinot. Jos olit syytön, otettiin avuksi mielikuvitus, ja pian olikin valmiina sopiva rikos, josta syytettynä sinut saatettiin karkoittaa Siperiaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö teetti vuonna 2009 selvityksen siitä, löytyykö Suomesta halukkuutta raideliikenteen kilpailuttamiseen. Asiaa kysyttiin muun muassa VR:ltä, ministeriön edustajilta, kunnilta ja Liikennevirastolta. Kaikki muut vastaajat näyttivät kilpailutukselle vihreää valoa paitsi VR. Se haluaa mustasukkaisesti pitää raidemonopolin, jota se ei kuitenkaan suostu hoitamaan kunnolla. Aina, kun VR:ää arvostellaan raideliikenteen toimimattomuudesta, vika on jossakin muualla. Huonoissa junissa, olemattomassa raidekapasiteetissa, riittämättömissä rahoissa. VR vetoaa toistuvasti siihen, että esimerkiksi raidekapasitetti ei ole sen hallinnassa, ja VR on vain valtion päättäjien armoilla. Tästäkin tulee mieleen vanha itänaapuri. Kuluttajille tarjotaan vain yksi kehno vaihtoehto. Joko tyydyt siihen tai olet ilman. Ja tätä kutsutaan kuitenkin iloisesti demokratiaksi.

Vika ei silti ole yksin VR:n, vaan epäolennaisuuksista mouhoavien päättäjien. On käsittämätöntä, että TV2:n pakkoruotsi- ja Homoillat jaksavat itkettää poliitikkoja ja sellaisiksi haluavia vieläkin, mutta varteenotettavat raideliikenteen kohentamista koskevat ehdotukset ja vaatimukset ovat harvassa. Nyt hei katse niihin arkisiin asioihin, jotka liikuttavat takuulla jokaista suomalaista joskus, siis juniin! Valtion pitäisi lopettaa jahkailu, laittaa pisararata alulle ja lisätä muun muassa Tampereen ratapihan raidekapasitettia. Samoin vallanpitäjien pitäisi laittaa kuriin mariseva kakaransa VR, joka ei ole enää aikoihin osannut käyttäytyä ja tehdä kotitöitään.

Myös VR:llä olisi vakava peiliinkatsomisen paikka. Jos rahkeet eivät riitä, annetaan homma sille, joka sen hoitaa hyvin ja tehokkaasti. Siis kilpaileville yrityksille. Ja nyt on aivan turha vetää esiin henkilöstön hyvinvointi -korttia. Kilpailuttamisen kun aina pelotellaan puolittavan työntekijöiden palkat ja näännyttävän heidät ylitöillä. VR:n luottamushenkilö kertoi pari viikkoa sitten Aamulehdessä, että tunnelma VR:n työntekijöiden keskuudessa on jo nyt erittäin kireä. Työntekijät joutuvat tekemään pahimmillaan tuntikaupalla ylitöitä. Vaunujen kiinnittämiset ja siirtämiset pitäisi hoitaa myös talvella samassa ajassa kuin kesällä – ja kesälläkin aikaa on varattu näihin töihin aivan liian vähän. Henkilökunta saa asiakkaiden vihat päällensä. Työntekijät nostavat piikit valmiiksi pystyyn ja äksyilevät asiakkaille. Kukaan ei voi hyvin. Jos tilanne todellakin on tämä, VR:n on turha vedota siihen, että työt kannattaa teettää aina omalla julkisella toimijalla.

Ai niin, kaiken tämän karnevaalin keskelle VR tuo ihanat lippu-uudistuksensa. Lippu on sitä kalliimpi, mitä myöhemmin sen ostaa. Suomeksi sanottuna: hyvästit ex-tempore -matkoille. Vain ennakointi on edullista. VR:n sanoin: asiakkaille tarjotaan joustavampaa ja parempaa palvelua. Anteeksi nyt vain, mutta mitä vittua? Opetelkaa edes valehtelemaan paremmin.

OTA TÄSTÄ 600€ edestä bonuksia
Ota tästä 600€ edestä bonuksia