JOULUN HUIPPUTARJOUS

Avaa pelitili ja saat seuraavat huippuedut:

  • 600€ edestä bonuksia
  • 250 ilmaiskierrosta

Lunasta tarjous näin:

1. Avaa pelitili TÄSTÄ.
2.
 Tee talletus ja lunasta ensimmäinen bonus
3. Voita ja nauti!

Vaaliarpajaiset alkoivat

Hohhoijaa, taas pitäisi valita ehdokas vaaleissa. Se ei ole helppo toimitus ihmiselle, joka on menettänyt uskonsa vaalikoneisiin ja on liian kiireinen rampatakseen ehdokkaiden vaalitilaisuuksissa. Käytännössä joudun kuitenkin käyttämään vaalikonetta taas kerran edes suuntaa antavana apuna. Valitseminen kunnallisvaaleissa on erityisen vaikeaa, koska isossa kaupungissa ehdokkaita on kuin Nooan arkissa populaa.

Olen harvoissa asioissa mustavalkoinen puusilmä. Mielestäni monimutkaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia vastauksia. Sekä poliitikot että vaalikoneet tuntuvat kuitenkin ratsastavan yksinkertaistamisella ja popularisoinnilla.

Vaalikoneissa on hyvin harvoin vastausvaihtoehto, jossa huomioitaisiin useita eri näkökantoja. On valittava kyllä, ei tai en osaa sanoa. Aikaisemmin tein kompromissin ja valitsin en osaa sanoa -vaihtoehdon silloin, kun pelkkä kyllä tai ei oli mielestäni liian yksinkertainen vastaus kysymykseen. Varovaiset vastaukset antoivat suorastaan skitsofreenisiä tuloksia. Vaalikone ehdotti minulle sopivina sekä oikeiston, vasemmiston, vihreiden että pienten yhden asian liikkeiden edustajia. Ainoa asia, joka yhdisti tätä sekalaista seurakuntaa, oli yhtä välttelevä vastaaminen kysymyksiin kuin minullakin.

Nyt vastaan kysymyksiin selkeästi kyllä tai ei, jos mielipiteeni kallistuu edes promillen verran jompaan kumpaan suuntaan. Vaalikoneen top-lista on nyt paljon yhdenmukaisempi kuin edellisvuosina. Suurin osa ehdokkaista on minulle uppo-outoja, mutta ainakin he edustavat samaa puoluetta. Silti minua harmittaa. En halua äänestää ihmistä, jonka vaalikone on valinnut mustavalkoisten vastausteni kautta. Kaipaan politiikkaan ihmisiä, jotka osaavat asettua toisten asemaan ja pohtivat asioita eri näkökulmista.

Toinen vaalikoneiden naurettavuuksista on se, että ne olettavat minun haluavan äänestää itseni kaltaista ihmistä. Vaalikoneissa kysellään paitsi arvomaailmastani, myös siitä, miten minä toimisin ja reagoisin eri tilanteissa. Melkoista luottoa. Ajattelevatko muut ihmiset todellakin, että juuri heidän toiminta- ja reagointitapansa on ainoa oikea, ja poliitikkojen pitäisi olla samanlaisia persoonia? Minä otan muiden sanomisista herkästi itseeni, mutta en halua, että itseni kaltainen herkkis hajottaa itsensä politiikan hiekkalaatikolla. Valitsen edustajakseni mieluummin jämäkämmän ihmisen, joka uskaltaa sanoa takaisin ja osaa antaa asiattomien kommenttien mennä toisesta korvasta ulos.

Vaalikoneiden kysymyksiä kannattaakin lukea kriittisten silmälasien läpi. Valitettavasti vastausvaihtoehdot eivät mahdollista kriittistä ja monipuolista ajattelua, jota minä kaipaan politiikkaan. Yhtä slogania jankuttavia populisteja on jo nähty aivan tarpeeksi.

 

OTA TÄSTÄ 600€ edestä bonuksia
Ota tästä 600€ edestä bonuksia