JOULUN HUIPPUTARJOUS

Avaa pelitili ja saat seuraavat huippuedut:

  • 600€ edestä bonuksia
  • 250 ilmaiskierrosta

Lunasta tarjous näin:

1. Avaa pelitili TÄSTÄ.
2.
 Tee talletus ja lunasta ensimmäinen bonus
3. Voita ja nauti!

Typerä keksintö vai typerä kansa?

Sosiaalisen median ylistettiin vielä joitakin vuosia sitten avaavan meille uuden maailman. Sellaisen, jossa tavallinen kansalainen pääsee ääneen, voi tuottaa itse mediasisältöjä, kertoo mielipiteensä ja nykii virtuaalisesta hihasta päättäjiä, jotka muuten katoaisivat virastojen paksujen ovien taakse. 1990-luvulla oman sisällön luominen tarkoitti hurjimmillaan sitä, että Sirkka tai Erkki otti valokuvan takapihansa viinimarjapensaasta ja laittoi kuvan nettisivulleen. Kansalaiskeskustelun kuviteltiin sujuvan kuivakkaan kohteliaasti ja informatiivisesti. Ihmisten ajateltiin haluavan tietoa lähikirjastonsa aukioloajoista ja vaihtavan keskenään reseptejä.

Sosiaalinen media todella avasi meille täysin uuden maailman. Paljon raadollisemman, kiihottavamman ja kovaäänisemmän kuin olisimme ikinä voineet kuvitella. Kuka olisi uskonut viime vuosituhannella, että Sirkkaa ja Erkkiä ei pätkääkään kiinnosta marjapuskien kuvaaminen tai asiallinen keskustelu lähikirjastosta. Sirkka ja Erkki haluavat ”oho, nänni vilahti ihmisjoukon keskellä – katso härskit kuvat” -linkkejä, hysteerisiä viha- ja tykkäämisryhmiä, nimetöntä solvaamista ja boikotteja, jotka eväti kuitenkaan koskaan johda Facebook-mouhoamista pidemmälle.

Sosiaalisessa mediassa on fantastiset puolensa. Se on johdattanut yhteen ystäviä, jotka kadottivat toisensa vuosia sitten ja hukkasivat toistensa puhelinnumerot. Bloggaaminen on pelastanut monta ihmistä tukehtumasta tylsyyteen ja masennukseen. Monet asiat on helpompi selvittää parilla klikkauksella ilman junamatkoja satojen kilometrein päässä olevaan arkistoon.

En varmaankaan voisi enää luopua sosiaalisesta mediasta. En kuitenkaan usko enää yhteenkään lapsekkaan positiiviseen fantasiaan siitä, miten upeaksi maailma muuttuu Facebookin, Twitterin ja blogien avulla. Toisaalta en ole ihan varma siitä, onko sosiaalinen media tehnyt meistä puusilmäisiä, juoruilla mässäileviä pervoja, vai olemmeko aina olleet sellaisia, ja verkko antaa meilla vain paremmat mahdollisuudet toteuttaa pimeitä puoliamme kuin mikään keksintö koskaan aikaisemmin.

Internet ei ole tehnyt meistä vapaampia vaan laukaissut meissä piilevän hulluuden ja typeryyden. Viime aikoina netti on ollut pullollaan jos jonkinmoista kohua ja boikottiryhmää. Massavihaa tuntuu yhdistävän se, että ihmiset vain liittyvät erilaisiin riehumispoppoisiin yhdellä klikkauksella. Harva jaksaa selvittää, mistä mouhoamisen synnyttänyt tapaus on saanut alkunsa, mitä eri osapuolet ovat sanoneet ja tehneet ja millaisia intressejä heillä on. Eniten liketystä saa se, joka osaa pukea sanomansa tunteikkaampaan muotoon. Kuin useat kansankiihottajat, joiden teot ovat vielä surullisen tuoreessa muistissa.

Sosiaalinen media antaa ihmisille välineet kansalaisjournalismiin, oman tieteen ja taiteen luomiseen. Emme kuitenkaan käytä näitä välineitä. Sen sijaan tyydymme huutelemaan toreilla, juoruamaan, panettelemaan ja mustamaalaamaan karismaattisen voittajan joukoissa. Sitä olemme tehneet vuosituhannet. Siinä sivussa on poltettu kirkkoja ja kirjoja, tapettu ihmisiä ja tuhottu kokonaisia kansakuntia.

OTA TÄSTÄ 600€ edestä bonuksia
Ota tästä 600€ edestä bonuksia