JOULUN HUIPPUTARJOUS

Avaa pelitili ja saat seuraavat huippuedut:

  • 600€ edestä bonuksia
  • 250 ilmaiskierrosta

Lunasta tarjous näin:

1. Avaa pelitili TÄSTÄ.
2.
 Tee talletus ja lunasta ensimmäinen bonus
3. Voita ja nauti!

Puhumisen jalo -ja vaikea- taito

Poliitikot ovat tiuhentuvaa tahtia äänessä eduskuntavaalien lähestyessä.

Kokoomuksen Marja Tiura lopetti pääsiäisenä viljelemänsä raamatulliset vertauskuvat ja julisti blogissaan lähtevänsä eduskuntavaaleihin, koska luopuminen merkitsisi samalla unelmista luopumista. Jutta Urpilainen haluaa ihan ensimmäiseksi sanoa, että Sdp on nyt ilon ja rakkauden puolue. Mikael Jugner haluaa sanoa saman, mutta hän tekee sen vielä Facebookissa, Youtubessa ja Twitterissä. Keskustassa pääministerin pallia tavoitteleva Mari Kiviniemi pudottelee suustaan vain grammalleen punnittuja lauseita. Väyryspaavo taas on tullut vuosikymmenien saatossa tutuksi siitä, että hän asettelee sanansa aina niin ovelasti, ettei hänen loppupeleissä voida väittää sanoneen yhtään mitään, vaikka suu on louskuttanut tiuhaan tahtiin.

Ei ihme, että politiikka ei kiinnosta ihmisiä. Selkeä ja uskottava viestintä tuntuu olevan poliitikoillemme ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Monet poliitikot puhuvat hieroglyfeillä, koska he pelkäävät toimittajia. Äänestäjät kuitenkin ansaitsevat selkeitä vastauksia. Me emme halua kuulla peruspalveluratkaisun esiasteen valmistelevan työryhmän selvitysraportin mahdollisista toimenpide-ehdotuksista. Haluamme suoria vastauksia siihen, millaisia mielipiteitä päättäjillä on rahankäytöstä, työllisyydestä, koulutuksesta ja maahanmuutosta. Parempi vaihtoehto ei ole puhua keväthangilla välkkyvistä ajatusten airueista, jotka kirkastuvat kesäpäivän loisteessa kirkkaiksi helmiksi. Haluamme tietää, mistä tämä maa saa rahaa ja mihin ne rahat laitetaan. Emme halua kuulla vastausta ”ehdottomasti ehkä”, vaan selkeän ”kyllän” tai ”ein”. ”En tiedä” on suoraselkäisesti lausuttuna parempi vaihtoehto kuin virallisen narisevalla äänellä ladeltu pykälälista.

Ihmettelen, missä vaiheessa suomalaisten poliitikkojen puhetaito on päässyt näin ala-arvoiseen tilaan ja onko sitä puhetaitoa koskaan edes ollut? Yhdysvalloissa, Briteissä, Ranskassa, Saksassa ja Italiassa poliittinen väittely on kuin sujuvaa florettimiekkailua. Sitä katselee ja kuuntelee mielellään. Noissa maissa poliitikkojen puheet ovat hyvin suunniteltuja, ne innoittavat ja ärsyttävät. Tunteet kuuluvat puheesta tarkoituksella. Samaan aikaan Suomessa ihan Matti vaan narisee kädet täristen paperiinsa tuijotellen avustajan kanssa laadittua turvallista ja kuivaa palikkatekstiä. Pari vuotta sitten matti Vanhanen kehtasi ylepillä suomalaisten poliitikkojen huonoilla viestintätaidoilla. Täällä ei kuulemma tarvita retoriikkaa, koska teot puhuvat puolestaan.

Tiedoksi niille, jotka eivät ole retoriikkaan perehtyneet. Klassisten oppien mukaan hyvä puhe perustuu järjen, tunteen ja moraalin varaan. Hyvä viesti on tehokas ja selkeä, sitä kuuntelee mielellään ja se tukeutuu selvästi jonkin eettisen näkemyksen varaan. Tätähän poliittisen puheenkin pitäisi olla: äänestäjiä innostavaa sanomaa, joka on vankasti perusteltu ja joka kumpuaa puhujan maailmankatsomuksesta. Retoriikassa ei ole kyse kikkailusta, vaan ajattelun ja puheen saumattomasta yhteistyöstä.

Vika ei liene vain suomalaisten kehnoissa viestintätaidoissa, vaan negatiivisessa asenteessa, joka imetään jo äidinmaidosta. Ihan tosi, kenen mielestä on oikeasti hienoa olla aina niin saatanan tuppisuuna. En jaksa enää uskoa siihenkään, että jurojen suomalaisten teot puhuisivat sanojen puolesta. Eihän tässä maassa kukaan enää mitään tee, ellei siitä makseta erityistä takamuksensiirtolisää. Kädet taskussa nariseva nynny ei ole sankari, vaan saamaton aikuinen, joka ei kunnioita muita ihmisiä sen vertaa, että vaivautuisi puhumaan näille ymmärrettävää suomea miellyttävällä tavalla.

Vuodenvaihde tuo tullessaan varmasti tukun Youtubeen ladattuja eduskuntavaaliehdokkaiden palopuheita. Pahoin pelkään, että videot jäävät kuitenkin vitsien tasolle. Käsi sydämellä, kuka voi katsoa Jutta urpilaisen ”Yes We Can” -videon tuntematta suurta myötähäpeää?

OTA TÄSTÄ 600€ edestä bonuksia
Ota tästä 600€ edestä bonuksia