Nallekarkkeja

Nalle Wahlroos jaksaa hätkähdyttää ihmisiä tasaisin väliajoin. Milloin ihmetellään pappaikäisen ihmisen vaaleanpunaisia pillifarkkuja, milloin änkyrän konservatiivista kitinää. Nallen viimeisin huolenaihe on se, että julkista rahaa syydetään Suomessa liikaa tuottamattomiin yksilöihin, kuten köyhiin yksinhuoltajiin ja opiskelijoihin.
Tällaisessa maailmankuvassa ihmisen arvon määrittää se, kuinka paljon hän kilauttaa kolikoita työnantajansa kirstuun. Tällä tavalla ajattelevat ihmiset ovat kykenemättömiä hahmottamaan sellaisia asioita, jotka eivät ole heidän välittömässä elämänpiirissään mitattavissa ja laskettavissa. Köyhät ja työttömät ovat tämän ideologian mukaan hyödyttömiä ihmisiä, koska he ovat yhteiskunnalle pelkkä kustannuserä.  Äärimmäisen teknokraattinen ihminen ei pysty ajattelemaan esimerkiksi sitä, että tuottamaton köyhä yh-äiti voi kasvattaa onnellisen ja tasapainoisen lapsen, mikä on jo hyvä saavutus sinänsä. Onnellisesta lapsesta saattaa kymmenien vuosien kuluttua tulla varsinkin tuottava yksilö tähän systeemiin, mutta sitä teknokraatti ei malta odotella. Onhan aika rahaa.
Kaikkein hämmentävintä hyperteknokraatin ajattelussa on se, miten vähän hän vaivautuu selvittämään asioita. Nallewahlroosit jauhavat vakuuttavasti mantraa siitä, miten laiskoja ja hitaita suomalaiset opiskelijat ovat. Kannattaisiko ensiksi selvittää, miten pitkiä suomalaisopiskelijoiden valmistumisajat ovat muihin eurooppalaisiin verrattuna. Tämän jälkeen olisi paikallaan tehdä tutustumiskäynti muutaman opiskelijan elämään, suhtautua siihen vaikka eksoottisena elämysmatkailuna.
Valitettavasti opiskelijat eivät ehtisi vierastaan paljon viihdyttää,  sillä illat, viikonloput ja lomat kuluvat pääsääntöisesti töissä. Yliopistolla kun on tarjolla luento silloin ja tentti tällöin, vaikka opiskelija voisi päntätä enemmänkin.  Mutta koska opintoja ei ole aina suunniteltu järkevästi, joutuu opiskelija kamppailemaan opintopisteiden kertymisen, tulorajojen, opintotukikuukausien ja vastaavien muuttujien kanssa, ja yleensä ainoa ratkaisu yhtälöön on työnteko opintojen ohessa. Vierailunsa jälkeen nallet ja matit voisivat pohtia kriittisesti omia saarnojaan laiskojen ja itsekeskeisten opiskelijoiden vetelehtimisestä ja vastuuttomuudesta.
Teknokraatilta on lähes kohtuutonta vaatia pehmeiden asioiden arvostamista. Mitä väliä on sillä, kokeeko ihminen elämänsä mielekkääksi ja mukavaksi. Kunhan mokomat kuhnailijat nyt vain kiihdyttäisivät tahtia ja painaisivat pidempään. Kuka muuten maksaa nallen eläkkeen golf-etuineen? Nuorilla ja köyhillä ei ole teknokraatin maailmassa oikeutta nautintoon ja hyvään elämään.  Se oikeus on vain elämää tarpeeksi typistetystä ja kärjistetystä vinkkelistä tarkastelevilla kalkkiksilla.
Välillinen vaikutus on teknokraatille outo termi. Hän näkee asian a yhteyden asiaan b, mutta ei kykene ajattelemaan ympäristön, mielialan ja vastaavan vaikutusta pylpyröiden a ja b liikkeisiin. Turha siis kitistä, että kirjojen lukeminen voi tehdä hyvää kansantaloudelle, kun ihmiset ovat työssään virkistyneempiä ja latautuneempia.  Se on niitä humanistien kummitusjuttuja.
Teen nyt nallewahlroosit ja avaan sanaisen arkkuni. Sanani syntyvät täysin subjektiivisesta näkökulmasta vailla minkäänlaista faktatietoa mistään. Aion arvostella minulle täysin tuntemattomia ihmisiä ainoastaan sillä oikeutuksella, että minulla on herne perseessä.
Nallukainen ja muut teknokraatit, te tuhoatte Suomen kansantalouden tappamalla kaiken inhimillisen, monimuotoisen ja mielenkiintoisen. Olette ikäviä ihmisiä, joiden kanssa en ikinä haluaisi istua kaljalla -osittain siksi, että kaltaisenne vässykät juovat vain maitoa tai ylihintaista konjakkia, jonka laatu ei ole missään suhteessa sen hintaan, mutta ette voi ymmärtää sitä, koska ymmärrätte vain rahan, ette maun päälle. Kaltaisenne ihmiset saisi sulkea omaan ghettoonsa. Voitte siellä vertailla peniks-ei kun siis veneitänne ja puhua vaikka golfista. Olette pudonneet junasta aikoja sitten ja golf on teille vielä tosi wou ja ihkuu vaikka nykyään ihmiset, jotka oikeasti ovat jotain, käyvät sienimetsällä ja kertovat lapsilleen satuja. Harrastelevat siis sellaista tuottamatonta hömpänpömppää.