JOULUN HUIPPUTARJOUS

Avaa pelitili ja saat seuraavat huippuedut:

  • 600€ edestä bonuksia
  • 250 ilmaiskierrosta

Lunasta tarjous näin:

1. Avaa pelitili TÄSTÄ.
2.
 Tee talletus ja lunasta ensimmäinen bonus
3. Voita ja nauti!

Kamala kerrostaloasuminen

Facebookissa on kiertänyt linkki surullisen huvittavaan vauvapalstan keskusteluun, jossa omakotitalossa asuva äiti kauhistelee, uskaltaako hän antaa lapsensa vierailla kerrostaloissa asuvien lasten luona. Kirjoitus on todennäköisesti trolli, mutta se on kirvoittanut keskustelua useiden sivujen verran. Minäkin naureskelin kerrostalokammoiselle hysteerikkomutsille aikani, kuten aika suuri osa kommentoijista. Tällaiset pelot ovat kuitenkin valitettavaa arkipäivää entistä useammassa suomalaisperheessä.

Asuin lapsuuteni kerrostalossa. Kaulaani pujotettiin avainnauha, ja joku talon naisista kurkki aina välillä ikkunasta, että lumikasalla touhuava lapsiryhmä käyttäytyy siivosti. Välillä huudettiin äiti tuu ikkunaan tai käytiin kinuamassa jonkun naapurin oven takana, että tämä suoristaisi ruttuun menneiden kurahanskojen varret. Isossa kerrostaloyhtiössä asui juoppoja, romaneja, somaleja ja elämäntapatyöttömiä. Siellä asui myös opiskelijoita, lapsettomia pareja, suurperheitä, yliopiston professori ja jehovia. Opin sietämään naapurin viinalle haisevaa pappaa, joka kertoi samat jutut tekojalastaan kerta toisensa jälkeen. Opin ymmärtämään, miksi romanien kotona tuoksui aina tuore pesuaine, ja alusvaatteiden peseminen oli heille vaikea asia. Totuin siihen, että Jussin perheessä ei ollut televisiota uskonnollisista syistä, mutta kirjoja sitäkin enemmän. Annoimme naapurin jehovamummon kantaa meille Vartiotorneja ja Herätkää-lehtiä. Niissä oli kaiken jeesustelun joukossa ihan mielenkiintoistakin luettavaa. Ennen kaikkea opin sietämään kerrostaloyhteisössä erilaisuutta ja ottamaan muut huomioon.

Omakotiasumisen auvoisuutta perustellaan usein juuri sillä, että kodissaan voi olla kuin ellun kana. Ei tarvitse välittää kenestäkään, musiikkia voi popittaa täysillä melkein mihin kellonaikaan tahansa ja saunan jälkeen voi juosta ympäri takapihaa munasillaan. Minä en ole koskaan kokenut kerrostaloasumiseen liittyviä sääntöjä ja muiden huomioimista rajoittavana, vaan järkevänä. On vastuullista ja kypsää opettaa jälkikasvunsa säätämään musiikin ja television volyymi sellaiseksi, että muut eivät häiriinny. Elämä rytmittyy mukavasti, kun ilta ja yö rauhoitetaan hiljaisuudelle, ja äänekkäät kotiaskareet hoidetaan päivällä. Rakastelun äänten kuuleminen voi olla kiusallista, mutta se on luonnollinen osa elämää. Ilman isin ja äidin makuukammaripuuhia kukaan meistä ei olisi täällä.

Olen kuullut, että keskustassa ja kerrostalossa asuminen on vaikeaa lapsiperheelle. Lähiössä ja omakotialueella lapsilla on tilaa peuhata, ja ilmapiiri on kuulemma kaikin puolin lapsimyönteisempi. On kätevää, kun lapset leikkivät omalla takapihalla, ja voivat tulla sisälle vessaan silloin, kun haluavat, eikä lapsi ala itkeä pissahätäänsä puistossa. Kerrostalossa kukaan ei ymmärrä koliikkivauvaa tai auta lapsikatrastaan paimentavaa äitiä kauppakassien kanssa.

Itselläni on kuitenkin päinvastaisia kokemuksia maaseudun rauhasta, helppoudesta ja yhteisöllisyydestä. Isolla tontilla kaukana muista asuvat ihmiset mökkeytyvät helposti kotiinsa. Elämä alkaa pyöriä kotisohvan ja television ympärillä, koska joka paikkaan pitäisi hankkiutua autolla. Jos naapurit asuvat kaukana, heihin ei välttämättä pahemmin tutustuta. Lapset eivät opi säätelemään rakkoaan, odottamaan vuoroaan ja keskittymään, koska kaikki on helposti saatavilla, ja omassa pihassaan voi remuta miten huvittaa.

Koti on hyvin henkilökohtainen tunne. Se syntyy omasta historiasta ja muistoista, mielikuvista ja arvostuksista. Oma kotini tulee löytymään kerrostalosta keskustan kupeesta todennäköisesti vielä pitkään. Jos joskus saan jälkikasvua, en suinkaan pelkää, että hänestä tulee häiriintynyt lapsi, joka osaa luetella kaikki katukaupassa myytävät huumeet jo esikoulussa. Todennäköisesti hänestä tulee reipas pikku ihminen, joka osaa varoa autoja ja joka ei huudata tietokonetta ja juokse huoneessaan yhdeksän jälkeen. Näitä taitoja saisi aika moni aikuinenkin opetella.

 

OTA TÄSTÄ 600€ edestä bonuksia
Ota tästä 600€ edestä bonuksia